tisdag 16 september 2008

Vad är huvudnyheten?

Jag råkade slinka in på en gemensam webportal för tre frikyrkor i ett litet samhälle i Småland. Idén med en gemensam sida för tre församlingar är ju inte så dum, men problemet är att de inte håller igång sajten något vidare.
Det första som möter besökaren är en ruta där det står: "För tillfället finns ingen huvudnyhet att visa." Det är ju också ett budskap från en kyrka...

Visst, vi förstår vad de menar, men tanken skenade iväg: Vilken är kyrkans huvudnyhet? Har vi någon? Finns det inte en risk att modern kyrka och frikyrka någonstans under resans gång tappar kontakten med sin huvudnyhet? Kanske i ivern att vara lite lagom, lite strömlinjeformad, eller bara för att vi själva tappar fokus? Till och med för en del aktiva medlemmar är kyrkan synomym med ord som kultur, aktiviteter, handarbetsträffar, körövningar, årsmöten, fikagrupper, städscheman...
Faktum är att också en pastor kan behöva rikta upp livet emellanåt. Vilken är i så fall huvudnyheten?

Huvudnyheten är att Gud söker kontakt!
- Han har blivit människa genom Jesus.
- Jesus sändes till jorden för alla människors skull, som Guds gåva till en mänsklighet utan förmåga att rädda sig själv.
- Jesus dog på ett kors som ett offer för människans synd. Syndens innersta väsen är att man vänt Gud ryggen och gått sin egen väg.
- Han besegrade döden genom att uppstå på tredje dagen och lever idag.
- Denne Jesus söker kontakt och försoning med varje människa, och detta upprättas genom att man omvänder sig från sitt liv utan Gud och i tro börjar följa Jesus.

"Detta är ett ord att lita på och värt att helt ta till sig, Kristus Jesus har ju kommit till världen för att rädda syndare - och bland dem är jag den störste." (Paulus i 1 Tim. 1:15)

Och så säger de att det inte finns någon nyhet att rapportera...!

5 kommentarer:

fredrikhimlen sa...

Hahaha, jag snubblade in på den sidan alldeles nyss jag också. Jag tycker att konceptet är ganska så sjysst, men om man tänker efter så är inte skillnaden mot separata webbsidor endast hårfin eftersom att dem inte känns värst tydligt ihopkopplade.

Fredrik sa...

Visst, idén och upplägget är väl inte det spetsigaste vi sett... Ska man göra en gemensam grej, måste det finnas större vinster med det än så.
Tyckte mest det var lite ironiskt att det första som möter besökaren är att det inte finns någon huvudnyhet att rapportera.
Visst är det väl straffspark på den!?

Kumlapastorn

Anonym sa...

Tycker nog det är utvisning på denna!

fredrikhimlen sa...

Som bekant, tre hörnor blir en straffspark, åtminstone på Maranatha Memorials gamla klassiska fotbollsregler.

Fredrik sa...

Mycket sportmetaforer här.
Själva poängen då: Tror ni inte coachen/ägaren till vårt lag har en del invändningar mot att vi så lätt glömmer bort varför vi spelar över huvud taget?

Läste idag en artikel i Nerikes Allehanda om en religiös grupp med rötter i Israel. De säger: "Vi är en gren av den kristna kyrkan, men för oss är Jesus mer en perifer person än centrum."
Då är man ju per definition inte kristen!