tisdag 9 september 2008

Ja eller nej!!!

Varje tidning med självaktning måste tydligen ha webfrågor. Ofta ska de vara kopplade till antingen en aktuell artikel eller till en snackis som alla har åsikter om. "Ska Anders Svensson eller Kim Källström starta ikväll?" typ...
Så länge det handlar om krigare på svenska mittfältet kan det ju vara kul med alla proffstyckare, men ibland blir webfrågorna fåniga.

På Aftonbladets web listas några avlidna rockhjältar: Lennon, Bob Marley, Janis Joplin m.fl. Den tillhörande artikeln handlar om att det är för att de är döda vi vårdar deras minne så okritiskt, annars vore en del av dem bortglömda. Och så den obligatoriska webfrågan: Är våra döda rockhjältar överskattade? Ja eller nej. Svarar man ja är alla överskattade, svarar man nej är ingen överskattad. Antingen är man emot alla, eller för alla.

Den fånigaste tidningen i webfrågeligan är nog ändå tidningen Dagen. Dels blir det inte lika tufft med typ 34 svar, och dels blir det ofta en annan dignitet på frågorna. De är liksom inte såna där lättsamma mittfältsfrågor med Svensson/Källström i huvudrollerna som dominerar. Känn bara på dagens bidrag: Agerade abortdemonstranterna i Jönköping rätt? Ja, nej, vet ej. Enkelt och snabbt, men utan nyans.

Kan man verkligen svara ja eller nej på Aftonbladets fråga? Vill man inte få möjligheten att säga: Johnny Thunder var överskattad, men inte John Lennon?
Är inte tidningen Dagens fråga om abortproblematiken mycket mer komplex än ett ja eller nej?
Risken finns att man trivialiserar frågor som måste få ventileras eftertänksamt (och då tänker jag inte främst på döda rockrävar, utan på frågor som abortproblematiken). Det snabbaste, mest förenklade och säljande är inte alltid det som är mest sant.

Fredrik

2 kommentarer:

The Hawk sa...

Klokt skrivet Fredrik, världen blir ofta beskriven som otroligt onyanserad och svart/vit, eller trivialiserad eller vad jag nu ska skriva, i media nästan jämnt men också i det dagliga samtalet tycker jag. Man har en åsikt och så är det bra med det... Kanske har det med stress och tidsbrist att göra, eller också har "vi" förlorat en del av vår förmåga att reflektera över kausalitet och sammanhang. Förskräckligt om det vore så...

Fredrik sa...

Precis min poäng, Håkan. Tror att vi förfuskar många svåra frågor då allt måste kokas ner till enkla, snabba lösningar. Livet är ju som bekant betydligt mycket mer mångfacetterat. Håller med dig om att detta inte bara är en mediagrej, utan även präglar våra samtal. Skulle önska att vi kunde hitta forum för djupare reflektioner. Kanske läge för en grubbelklubb...?
Sitter föresten med "Norrlands Akvavit" i näven och tänkte hugga in på den nu. (För den församlingsmedlem som blir lite nervös är det en bok och inte en snaps...)