tisdag 23 september 2008

Hotel Rwanda

Jag är helt tagen, alldeles omskakad.
Igår kväll var jag gräsänkling, och bestämde mig för att titta på DVD:n ”Hotel Rwanda”. Den har legat i hyllan i flera år. Man kan inte se en sådan film med familjen på fredag kväll, men nu var det läge. En otroligt bra film, och väldigt skakande. Har du inte sett den, måste du göra det. Den utspelar sig under det brutala folkmordet i Rwanda 1994. Under ca 100 dagar mördades nästan 1 miljon människor, och omvärlden agerade i princip inte alls. FN övergav Rwanda och lät folkmordet ske. Man lekte med ord och diplomatiska formuleringar för att slippa ifrån ansvaret.

Jag funderar på flera olika saker under tiden jag tittar:

Vad är det som händer i en grupp människor när hatet utan tyglar släpps löst? Människan verkar vara kapabel till extrem ondska. Psykologen John White skriver i boken Förändring från insidan (Libris förlag) om något han kallar ”vilddjuret i källaren”. Han menar att människan genom en rad olika kontrollmekanismer klarar att tygla vilddjuret/mörkret inombords, men att inneboende synd, i vissa extrema situationer, gör henne kapabel till nästan vad som helst.
I ett civiliserat samhälle finns det regler, principer, moral mm som håller vilddjuret i schack.
Men så släpps det lös av olika skäl: Vid 1900-talets början, exempelvis, demonterade nya filosofier, en förändrad människosyn och en ny politik det som tidigare ansetts medmänskligt. På sikt var detta med och bäddade för Hitlers intåg på scenen. Där skapades en grogrund för förintelsen.
Kort sagt: Den moral, etik och människosyn som hållit "vilddjuret" i schack demonterades, mörkret släpptes löst och till synes skötsamma medborgare blev medbrottslingar i ett av världens värsta blodbad.
Något liknande verkar ha hänt i Rwanda. Någonting som inte kan beskrivas som annat än ondska slog ut i full blom. Som om krafter inte tillsattes, utan frigjordes ur människan. Krafter hon redan var i besittning av... Vad tror ni, kan White ha en poäng, eller hur ska man förstå något sådant här?

Det andra jag tänker på har med västvärldens agerande att göra. I DVD:ns extramaterial intervjuas hotellföreståndaren som porträtterats i filmen. Han säger rakt ut ungefär så här: "Det finns inget av värde i Rwanda. Inget guld, ingen olja och inga diamanter. Alltså lämnade västvärlden oss åt vårt öde."

Vilken orättfärdighet!

Bilden har jag lånat här.

3 kommentarer:

The Hawk sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
The Hawk sa...

Ja det är verkligen en förfärande film, vidrig på många sätt, kanske mest av allt för att den beskriver en ofattbar verklighet som bara ligger 14 år bakom oss. Det finns ett par filmer till som försöker beskriva helvetet i Rwanda, "shooting dogs" med John Hurt i en imponerande roll som Katolsk präst och "Sometimes in April" som har en ramberättelse om två bröder som väljer olika vägar i konflikten. Bägge två känns lite mindre tillrättalagda än Hotel Rwanda som ju ändå hade en viss hollywoodfernissa mitt i allt elände. Kompletterar bilden i alla fall. Du får kliva över gatan om du vill låna. *S* Jag såg ju i ditt mail att poletten trillat ner.

Håkan

Fredrik sa...

Håkan!
Jag lånar gärna någon dag. Känns som om det minsta man kan göra är att åtminstone bry sig i efterhand, när vi inte gjorde det då.
Vad tror rektorn om ondskan i världen, då? (En liten nätt fråga så här runt förmiddagsfikat en grå onsdag...)

Håller du med om funderingarna i inlägget, eller finns det andra, enklare alternativt mer komplexa skäl till varför människor kan hänge sig åt dylika saker?

Känn på den!

Fredrik