måndag 6 oktober 2008

Vilken höjdare!

Efter många om och men hade vi invigning av nya kyrkan i helgen. En fantastisk upplevelse! I lördags var det öppet hus med mingelkväll. Färgen var på sina ställen knappt torr - några gick och målade ett sista räcke samma förmiddag. I barn- och ungdomskyrkan var det full rulle med lek, program, biljard, pingis mm, och i stora, nya delen var det fullsmockat med folk. Ca 425 personer kom på lördag kväll. Söndag förmiddag var det festgudstjänst med barnkör, vuxenkören, fullt komp och blåssektion, dansare mm. och 275 gudstjänstbesökare. Det var en fantastisk upplevelse att få predika i nya kyrkan, och känna att alla åren av diskussioner, vånda, bön och satsning gick hem.
Gud är god!

Jag kom att tänka på ett längre citat från Bill Hybels, pastor i Chicago i USA.

"No other organization on earth can change the human heart and transform society. But the church can. There's only one power in the world that can change the world; it's the power of the love of Jesus Christ; the love that conquers sin and wipes out shame and heals wounds and reconciles enemies and patches broken dreams and ultimately changes the world one life at time. The radical message of that transforming love has been given to the church. There's nothing like the church when it is working right. It comforts the grieving and heals the brokenhearted; it builds bridges to the seekers and offers truth to the confused. It provides resources for those in need. It breaks the chains of addictions; it frees the oppressed, and offers belonging to the marginalized world. In the church people must feel God's love and that is that they are loved in spite of their waywardness and sin. Whatever the capacity for human suffering, the church has a greater capacity for healing and wholeness."
Bill Hybels

En sådan kyrka vill vi vara. Vi är inte framme, och det finns självklart det som inte funkar, men målet är klart. Församlingen är väldens hopp! Välkommen till Betaniakyrkan när du vill.

Fredrik

12 kommentarer:

Uffe sa...

Ja, man får väl gratulera till invigningen. En liten reflektion bara;

Jag såg att ni startat en Åbytorps Allehanda. Det kändes lite otäckt.

Varför heter tidningen som den gör? Är alla i Åbytorp medlemmar i Betaniakyrkan eller har Betaniakyrkan tagit på sig att förmedla nyheter angående Åbytorp?

Fredrik sa...

Välkommen, Uffe!
Vi kallade tidningen så för att travestera den lokala draken "Nerikes Allehanda".
Långt ifrån alla invånare i Åbytorp tillhör församlingen, men vår ambition med det lilla bladet är att dels spegla församlingens liv, vår byggprocess, men också erbjuda lite läsvärde för Åbytorparen, som ex-vis reportage från någon arbetsplats, porträtt av någon intressant invånare etc.
Detta är alltså inget uttryck för storhetsvansinne eller något sådant, utan namnet valde vi mest lite på skoj...
På vilket sätt tyckte du det kändes otäckt?

Uffe sa...

Hej Fredrik!
Jag ska väl erkänna att jag inte har någon större kunskap om just Betaniakyrkan, men kopplingarna stark församling och litet samhälle måste väl även ni reflektera över? Det har ju ändå rapporterats en del angående de två nämnarna.

Min första reflektion, fördomsfull eller ej, rörde hur det är att växa upp i ett litet samhälle där församlingen utger sig för att tala för hela bygden. Det handlar bland annat om objektivitet, personlig integritet o.s.v.

Fredrik sa...

Nej, vi utger oss aldrig för att tala för hela bygden. Skulle aldrig komma på tanken. Det lilla bladet på 8 sidor en gång i kvartalet är inte en offensiv röst i samhället på det sättet.
Vi säljer lite annonser och försöker ge några glimtar från Åbytorp, det är allt.
En av skillnaderna mellan en frikyrka, typ Betaniakyrkan, och en folkkyrka - Svenska kyrkan - är ju att frikyrkan på ett tydligare sätt betonat varje människas valmöjlighet och integritet. Om vi skulle börja tala för ett helt samhälle eller en stad vore vi inte trogna vårt arv och vår teologi.
Vi betonar en personlig tro och övertygelse, och den omfattas man bara av om man själv väljer det.

Allt gott!

Fredrik

Uffe sa...

"En av skillnaderna mellan en frikyrka, typ Betaniakyrkan, och en folkkyrka - Svenska kyrkan - är ju att frikyrkan på ett tydligare sätt betonat varje människas valmöjlighet och integritet."

Hur menar du?

Fredrik sa...

Hej igen, Uffe!
Det är ju inte så länge sedan alla svenskar tillhörde Svenska kyrkan. Det gick inte att stå bredvid, och lagen förbjöd utträde ur kyrkan så sent som på 1800-talet. Ända fram till 1950-talet var det förbjudet att inte tillhöra något kristet samfund. Du kunde alltså inte gå ur Svenska kyrkan utan att tillhöra någon annan kyrka. Det hängde ju ihop med föreställningen om Sverige som ett "kristet land".

Frikyrkorörelsen, med rötter i 1800-talet, betonade det egna valet och den personliga tron: Ingen skulle ingå i ett religiöst system/en kristen kyrka utan att själv välja att göra det. Det hänger i sin tur ihop med tanken om att det är hjärtats tro och övertygelse som är avgörande, inte om man föds/barndöps in i en kyrka.
I den meningen har frikyrkan varit noga med att det personliga ställningstagandet ligger till grund för om man är medlem och aktiv i en församling eller inte.
För min del finns det många bottnar i detta, en av dem är integritetsfrågan du frågat efter tidigare.

Fredrik

Uffe sa...

Förlåt, jag var nog lite otydlig :)

Jag förstår vad du menar med skillnaden mellan frikyrka och folkkyrka. Jag undrade hur du menade att det utgjorde någon större skillnad i sammanhanget med en publikation som har ett namn som påtalar att det är allehanda nyheter som har med Åbytorp att göra?

Att en församling inom den Svenska kyrkan hade gjort det samma hade väl, konstigt nog, varit ett mindre hot mot den personliga integriteten eftersom dom numera står för allt och ingenting och alla och ingen. Lite hårddraget...

Fredrik sa...

Hej igen!
Kul med dialog.
Nu är det jag som inte förstår...
Hur kan en liten trycksak som denna hota den personliga integriteten? Om du klickar på länken på vår hemsida kan du läsa senaste numret som pdf. Har svårt att tänka mig att folk skulle känna sig mer trängda och hotade av det än av betydligt mer offensiva kommersiella reklamutskick i brevlådan.
Är det avsändaren som är det provocerande, eller det som står i bladet?

Uffe sa...

Dra inte för stora växlar av det jag skriver. Jag har lite svårt att inte få sista ordet bara :)

Min första reaktion kom sig av att jag såg att ni kallade er publikation för Åbytorp Allehanda. Då reagerade jag, utan att veta något om intentionen med publikationen, eftersom jag starkt tvivlar på att ni som församling skulle uppbringa objektiv nyhetsrapportering :)

Om ni dessutom skulle ha rapporterat om "utomkyrkliga" nyheter som rör Åbytorp så antar jag att det till exempel inte skulle ha varit speciellt svårt att räkna ut vem artikeln handlade om och om ni ansåg att personen hade handlat rätt eller fel.

Nu vet jag ju att ni inte utgav er för att presentera "Allehanda" nyheter i Åbytorp vilket gör frågan till en ickefråga... :)

Fredrik sa...

OK. Over and out.
Välkommen tillbaka till bloggen då och då. Upptäckte både din och din sambos bloggar, och tittar väl in ibland, så får vi se när dialogen vaknar till liv igen.

Allt gott!

Fredrik

Lallamen sa...

Hej. Såg först idag din kommentar på min sorgligt ouppdaterade blogg (men nu ska det bli ändring...)

Måste börja med att gratulera till "nya" kyrkan. WOW!!! Var aldrig förbi Åbytorp i somras så jag visste inte att det var tillbyggnad på gång. Har då och då läst på församlingens hemsida men tydligen inte på ett bra tag ;-)

Ja, vi bodde i Åbytorp från 1980 till 1987 så det är måååånga timmar jag tillbringat i Betania. *ler* Dels i kyrkolokalerna och även i ovanvåningen där flera kompisars familjer bott. Blir alldeles nostalgisk här jag sitter.Det är så stor del av min uppväxt som finns på de där få kvarteren ...
Betania, skolan, biblioteket, Rössbergs, Sillagatan och kära lilla Mostigen.

Flyttade sedan till Kåfalla Herrgård där mina föräldrar arbetade under flera år. Nu har jag bott i Uppsala i snart 20 år (inte klokt vad åren går) och är med i Livets Ord.

Blir så glad och uppmuntrad av att läsa om vad som händer hos er och att församlingen växer så. Kommer garanterat att titta in nästa gång vi befinner oss längs memory lane i Närke.
Bless!

Fredrik sa...

Lallamen!
Välkommen till bloggen. Kul att du hör av dig, och roligt att höra att du hittat vidare i livet på ett bra sätt.
Hoppas du tittar in i Betania vid tillfälle (både på verkligt besök och cyberbesök på webben). Vi är väldigt glada och tacksamma för det som händer just nu, och hoppas det blir ännu mer liv och rörelse i nya kyrkan.

Allt gott!

Fredrik