Funderar en del på ord och dess värde. En del ord kan man använda hur många gånger som helst, och de har ändå bevarat sin innebörd. Med andra ord är det annorlunda. Om media får fatt på orden blir de gärna devalverade - de minskar i värde. I dessa tider är ord som "chock" och "skräll" ganska uttjatade. Nordmans superskräll och Let´s dance-Tinas troschock är två rubriker i helgens Aftonbladet. Risken finns ju att när det verkligen är dags för de starka uttrycken, så har de förlorat sin lyster. Om det är katastrof när Sverige förlorar en landskamp i fotboll, hur beskriver man då ett bombat flyktingläger eller en översvämning i Bangladesh?
Ord kan också förskjutas i betydelse. Ord som "älska" kan handla om allt från glass till kattungar eller frun man varit gift med i decennier.
Men så finns det ord som verkar svåra att vattna ur. Ord som nåd. Från engelskans grace har vi fått ordet gratis - alltså något man får utan ansträngning. Fritt och utan motprestation. Oavsett om man vet om det eller inte verkar människan söka efter nåd. Kyrkan har inte alltid varit så vass på att gestalta nåden, men det är bibelns mest centrala begrepp. Gud söker människan genom att sända Jesus, och erbjuder nåd. Gratis, fritt och för intet.
"Han har räddat oss och kallat oss med en helig kallelse, inte på grund av våra gärningar utan genom sitt beslut och sin nåd, som han skänkte oss i Kristus Jesus redan före tidens början." (2 Timoteusbrevet, kap. 1)
Fina grejer!
måndag 10 mars 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar